Blogberichten

Inspiratie en inzichten opdoen

De beste stuurlui staan aan wal.

De beste stuurlui staan aan wal. Herinner je dit.
Als je weer eens (ongevraagd) advies krijgt.
Maar vergeten mag ook. Aangezien je hier wellicht ook niet om hebt gevraagd. 😉 

Je kent ze vast ook. Mensen die niet of zelden op jouw berichten reageren en als er in hun ogen iets te zeiken valt, staan ze ineens vooraan. Onder het mom van dat ze het grappig bedoelen ofzo. Alsof je het niet doorhebt.

Energie wordt altijd gevoeld. Ook op afstand. En ik noem dat gewoon ‘zuurpruimen’ en weet je wat. Laat ze lekker zuur zijn! Maar niet bij mij. Doe maar lekker op je eigen tijdlijn. Positief betekent niet dat je met je hoeft te laten sollen.

Regelmatig deel ik hierover op social media en in dit bericht wil ik er nog even wat dieper op in gaan, omdat ik heb gemerkt dat het nogal veel los kan maken bij mensen.

Zowel positief als negatief. De meeste mensen herkennen het.
Dat is ook de enige reden waarom ik het deel. Niet omdat ik zelf die ervaring recent heb gehad, maar het is wel zoals ik erover denk. Regelmatig zie ik dat we ons al dan niet bewust laten leiden door wat anderen tegen ons zeggen. Of soms juist niet of tussen de regels door zeggen. Het gaat namelijk zelden om de woorden die uitgesproken worden. 

Het is altijd de energie achter de woorden.

Weet dat de meeste mensen niet om ongevraagd advies zitten te wachten. Oh! En ik maak me er ook absoluut nog wel eens schuldig aan. Is dat erg? Nee, in feite niet, maar ik word me er wel steeds vaker bewust van dit niet meer te doen.

Om een ander juist verder te helpen, mag ik mezelf keer op keer de vraag stellen, help ik de ander er echt verder mee of niet? Doe ik het vanuit liefde, of laat ik me stiekem toch leiden door het stemmetje vanuit mijn ego?

Ik geloof dat het veel krachtiger en effectiever is om een ander de antwoorden en inzichten uit zichzelf te laten halen.

Tenslotte weet niemand, maar dan ook echt niemand beter dan jijzelf wat op dat moment het beste voor je is. En de enige manier om iemand hierin te begeleiden is volgens mij, om de ander vragen te stellen en gewoon je mond dicht te houden.

Je hoeft niet altijd maar te praten. Het is volgens mij veel krachtiger om te luisteren.
En dan bedoel ik echt luisteren, naar dat wat er niet gezegd wordt en puur te luisteren naar wat iemand uitstraalt. Zonder oordeel of al in je hoofd te bedenken hoe je gaat reageren.

Zelf vind ik het super onaantrekkelijk als iemand altijd maar aan het praten is en niet oprecht naar een ander luistert. En dan heb ik het puur over deze combi. Er zijn wel degelijk mensen naar wie ik uren kan luisteren, maar dat is een ander verhaal.

Als mensen je hulp willen, komen ze vanzelf naar je toe. En daarbij komt.
Mijn ervaring is dat de meeste mensen niet eens geholpen willen worden. En ook daar trap ik soms nog steeds in hoor. Ken je dat? Dat je denkt dat je iemand ergens heel veel plezier mee doet, en dan blijkt dat je je toch weer door je eigen ego hebt laten leiden. Of beter gezegd misleiden.

En dan heb je nog de mensen die het altijd beter weten dan jij en jouw bewust een spiegel voor willen houden.
De bekende ‘beste stuurlui’.

Ten eerste. Ze staan niet voor niets aan wal. En ten tweede. Als uit jouw daden niet blijkt dat je weet waar je het over hebt, dan dank ik je met liefde voor je ongevraagde advies, maar ik doe er verder niets mee. Helemaal niets. Het gaat linea recta: ctrl – alt – delete.
Een beetje het verhaal van die ene roker, die een andere roker van het roken afhelpt…. Snap je? 😉

Daar kan ik niets mee. Ga het eerst zelf maar DOEN, en dan praten we wel verder.
Dat klinkt misschien een beetje onaardig, maar dat is wel zoals ik erover denk.

En weet je wat de grap is van dit verhaal? Volgens mij zijn we het allemaal. De ene keer nemen we de rol van de beste stuurman op zee aan, en een andere keer zijn we de beste stuurman aan wal.
En zolang we ons dit beseffen is er volgens mij niets aan de hand. Dus eigenlijk slaat dit misschien nergens op, desondanks vertrouw ik erop dat jij er voor jezelf weer nieuwe inzichten uit zal halen of dat het een bevestiging voor je is van datgene wat jij ook allang diep van binnen voelt en weet.

Laat je me weten of het bericht met je resoneert of dat het voor jou kant noch wal raakt?

Hoe dan ook, ik gun je in ieder geval een mooie zondag!

Liefs,
Siti