Blogberichten

Inspiratie en inzichten opdoen

Down to Earth.

Dit bericht is speciaal voor jou als je wel eens de opmerking krijgt dat je niet nuchter zou zijn…

Als jij zegt dat je nuchter bent. Als in ‘ik ben niet van het spiri wiri’, wat dan ook voor jou mag betekenen, dan is dit bericht niet voor jou bedoeld en kun je lekker verder scrollen. Helemaal ok.

Maar als jij echt zo nuchter bent als je zegt dat je bent, dan kan het misschien een idee zijn om je blikveld iets te verruimen… 😉 Maar als je niet getriggerd wilt worden, moet je het vooral niet doen.

Dit bericht is er niet om een ander te overtuigen. Ik heb ook geen zin om mezelf te hoeven verantwoorden. Dit bericht is er voor jou. Om jou te laten weten dat je niet de enige bent die dit meemaakt en je een hart onder de riem te steken.

Lieve jij, die niet nuchter schijnt te zijn 🙂

Weet je. Ik kan er lang en kort over zijn. Je hebt ze vast ook vaker gehoord. Opmerkingen als;
“Ja, maar ik ben nuchter.
Nee, ik ben nuchter.
Dat is mij te zweverig.
Veel te vaag.
Nee, daar ben ik niet zo van.
Ik heb niets met energie enzo.
Dat is toch iets met chakra’s?
Nee, ik sta met beide voeten op de grond.
Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg.”
En zo kan ik nog wel even doorgaan en ik weet zeker dat jij dit lijstje ongetwijfeld aan kunt vullen.

Meestal lach ik alleen en zeg ik niets. Soms als ik voel dat er ruimte is voor een open gesprek, dan vraag ik: wat betekent spiritualiteit voor jou? Of wat betekent nuchter voor jou? Wat blijkt?
9 van de 10 keer heeft men daar geen helder antwoord op.

Kijk, en dat vind ik pas zweverig! Althans dat doet het ego mij laten geloven, maar om te voorkomen dat het echt vaag wordt, laat ik dat even voor wat het is.

Er zijn verschillende definities van een nuchter persoon, nuchterheid of wat dan ook. Ga maar googelen. Je komt van alles tegen. Beter is het volgens mij om na te gaan wat jij ziet als nuchter, en dat kan wel eens heel anders zijn dan datgene wat jou is aangeleerd.

Als ik letterlijk aan nuchter denk, dan denk ik aan een lege maag en geen alcohol. Als ik figuurlijk aan een nuchter persoon denk, dan denk ik aan iemand die met beide benen op de grond staat en zich bewust is dat alles met elkaar verbonden is. Alles is energie. Daar is niets zweverigs aan. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Een aantal kenmerken van nuchterheid volgens De Steven:

· Je kunt de zaken zien zoals ze zijn en je kunt ze beoordelen zonder je te laten meesleuren door gevoelens of emoties

· Je laat je niet meeslepen, maar je blijft kalm en bedaard

· Je blijft koel en zakelijk in alle omstandigheden

· Je bent verstandig en je laat je hoofd niet op hol brengen

· Je straalt rust uit

· Je hebt oog voor de werkelijkheid en wanneer je over ideeën en plannen praat dan kun je die ook tot de werkelijkheid terugbrengen

· Je vliegt niet meteen in de fik bij nieuwigheden, innovaties of idealistische denkbeelden

· Je staat met beide benen op de grond

· Een zekere soberheid past bij je

· Je bent onopgesmukt

Kortom, je laat je niet gauw uit evenwicht brengen. Je bent niet snel van slag of opgefokt, maar je kunt de zaken in perspectief zien.

Tja, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan mij hier helemaal in vinden! Zelf grap ik wel eens dat ik mijn Achterhoekse nuchterheid met mijn Oosterse spiritualiteit combineer, maar niets is minder waar.

Als er iemand het grotere geheel ziet, zowel dat zichtbaar als onzichtbaar is voor het fysieke oog, dan ben ik het wel! Hierdoor zie ik snel verbanden en het zal mij niet verbazen als dat voor jou ook het geval is.

Spiritueel en down to earth zijn gaan wat mij betreft juist heel goed samen gaan.

Volgens mij ben je juist aan het zweven als dat niet het geval is. We zijn nu eenmaal spirituele wezens met een fysiek lichaam en niet andersom. Aan de andere kant, wat is er mis met zweven?
Je hebt niet voor niets vleugels gekregen. Wat denk je dat je doet als je aan het slapen bent? 😉

Hoe dan ook, als je tot hier gelezen hebt, dan weet ik vrijwel zeker dat jij ook met beide benen op de grond staat. Sterker nog, met de voeten in de klei. Het pad dat jij tot nu toe hebt afgelegd is vast niet over rozen gegaan. Het heeft je gebracht tot waar je nu bent en daar mag je dankbaar voor zijn.

Wees je bewust van wie je bent. Spiritualiteit betekent voor mij ook bewustzijn. Vriendelijk zijn naar jezelf en naar anderen toe. Dankbaar zijn voor wat je hebt. Ontdek wat er te ontdekken valt.

En omarmen dat je een HSP of net als in mijn geval een sensitieve empaat bent. (Ik gebruik deze woorden puur ter verduidelijking en niet om je in een hokje te plaatsen.)

It’s OK to be senSITIve.

Het is je superpower en dat mag je gaan inzetten om er voor een ander te zijn.

Dus. De volgende keer dat je weer zo’n opmerking krijgt. Dank dan voor de uitnodiging dat jij een ander jou heeft helpen herinneren aan wie jij werkelijk bent.

Let’s spread some PoSITIvity & SenSITIvity!

Liefs,
Siti