Blogberichten

Inspiratie en inzichten opdoen

Dit is hoe wij in Torajaland terecht zijn gekomen en welke magische ontdekking ik deed nu we weer terug zijn.

Human Design

Afgelopen juli was ik bij het Surrender Retreat van Rise In en daar ontmoette ik een leuke vrouw waar ik mee in gesprek was over een van mijn passies: Human Design. Voor wie dit (nog) niet kent. Het is een systeem dat je veel inzicht geeft in wie jij bent: je persoonlijkheid, valkuilen, talenten en hoe je energie werkt. Aan de hand van je geboortegegevens komt er een Human Design Chart uit rollen. Daarin kun je al deze aspecten teruglezen. Human Design kun je zien als een tool en een handleiding. Je kunt het zien als een blauwdruk van wie jij bent. Als je benieuwd bent wat voor een energietype jij hebt? Ik maak met alle liefde een persoonlijk Human Design basisboekje voor je.

Je kunt het hieronder aanvragen.

Locatie-astrologie

Anyway. Deze vrouw kende Human Design nog niet zo goed, maar vertelde mij wel over een website waarin je obv locatie-astrologie kunt kijken op welke plaatsen ter wereld je qua energie het beste kunt gedijen. Hier had ik nog nooit van gehoord. Let wel: het gebruik ervan is bedoeld voor de fun en ook zeker niet bedoeld om er belangrijke levensbeslissingen op te baseren. Wel zou je het kunnen gebruiken als tool, om ermee te experimenteren en je te laten leiden voor een eventuele (vakantie-)reis.  

Energielijnen

Tja, daar was ik natuurlijk wel nieuwsgierig naar. Dus wij gelijk kijken. In het bijzonder keek ik natuurlijk naar mijn land van herkomst. Indonesië. En wat bleek? Er ging maar 1 energielijn door mijn geboorte-eiland Java en wat mij als eerste opviel was dat er maar liefst 3 energielijnen door het eiland Sulawesi gingen. Waarbij mijn Incarnation Cross en Ascendent elkaar ook nog eens kruisten. H*ly Sh*t is wat ik als eerste dacht. Sulawesi? Daar heb ik nog niet eerder aan gedacht! Het enige wat ik mij kon herinneren is dat daar toch nog niet zo heel lang geleden een zware aardbeving was geweest? Maar toen ik me in het eiland ging verdiepen en las over Torajaland. Ook wel ‘Land van de goddelijke koningen’ genoemd en bekend staat om haar mystieke dodencultuur, werd ik steeds enthousiaster. Ik wist. Jaaa!

Hier moet ik heen. 

Tana Toraja

Dus toen ik de eigenaresse van de reisorganisatie vertelde over mijn reisplannen en zij ook gelijk positief reageerde. Wist ik het zeker. Op naar Tana Toraja! Het schijnt een van de bekendste en mooiste regio’s van Indonesië te zijn. Ook wel omschreven als een WONDERlijk gebied. En ik had daar nog nooit eerder van gehoord?! De hooglanden van Tana Toraja worden omringd door indrukwekkende valleien en groene rijstvelden. Maar ik was dus vooral nieuwsgierig naar de bijzondere dodencultuur en hun rituelen. Tana Toraja = Torajaland en in het Indonesisch is het Tanah Toraja. En dit was ook mijn eerste kennismaking met het woord of de naam Tanah.

What’s in a name?

Als je mij al wat langer kent, dan weet je waarschijnlijk dat ik een aantal jaren geleden mijn geboortenaam heb aangenomen: Siti. Dat ‘Alles en iedereen een’ schijnt te betekenen. Heel toepasselijk. Hiervoor was mijn roepnaam Sety. Mijn volledige naam is: Sety Siti Muntanah. Echter, de betekenis of afkomst van Muntanah was mij nog volledig onbekend en via het internet was ik ook nog niet veel wijzer geworden. Tot deze reis. Overigens heb ik al wel een keer eerder gehoord over bijv. de bekende Tanah Lot Tempel, maar was het kwartje nog niet gevallen. Puur omdat ik daar ook niet bezig mee was. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat tanah voor land/grond staat. Ik heb daar zelf van gemaakt: mijn land – mun tanah. Geen idee of dit klopt, maar het voelt wel goed. 😊

Meest emotionele ervaring

Achteraf denk ik dat mijn ervaring in Torajaland de meest emotionele was van de hele reis. Als je het interessant lijkt, let me know, dan zal ik hier een aparte blog aan wijden. Want WAUW. Wat was dat heftig en intens! Een ervaring rijker, maar nee. Dit vond ik allesbehalve leuk haha. Ik heb het dan met name over het bijwonen van een begrafenis en wat voor een impact dit op mij had. Dit ritueel is bijzonder belangrijk voor de Toraja’s. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremonieën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. De buffels brengen de overledene naar het hiernamaals.

“We sacrifice the buffalo.”

Hoe meer buffels er worden geofferd, des te makkelijker is de reis naar het hiernamaals. Het vlees van de geslachte dieren wordt aan de gasten geserveerd. In ons geval ging het om een overledene die zeer vermogend was. 😉 Voor mij was het onvergetelijke ervaring, en nee. Niet voor herhaling vatbaar. Overigens wat er die dag erna gebeurde, had ik voor geen goud willen missen en maakte alles goed.

Magische ontdekking

Waar ik recent – na mijn reis en tijdens het schrijven van deze blog – achter kwam, is dat ik nu beter begrijp is dat het zo kloppend is dat ik hiernaartoe moest. Zo is het voor mij heel waardevol gebleken om een nieuwe, andere cultuur te leren kennen en mijn eigen waarheid hierin te ontdekken. En zoals ik het samenvat is, kijkend naar de betekenis van de energielijnen en de combinatie ervan, past het precies bij wie ik van nature ben en wat ik hier te brengen heb. Mijn Incarnation Cross staat in Venus.

Roos van Venus

Het grappige is, dat ik een paar dagen geleden tijdens mijn laatste filmpje op Instagram @SitiMuntanahDitters nog de kaart Roos van Venus heb getrokken. Die was spot on! Mijn Ascendant staat in Chiron, dat opent een geheel nieuwe manier van kijken. Mijn Descendant op Sulawesi staat in Uranus, de bemiddelaar tussen het oude en nieuwe bewustzijn en op Java in Mars. Venus staat ook wel bekend als de vrouwelijke energie en Mars voor de mannelijke energie.

Harmonie

Deze reis heeft bij mij voor een transformatie gezorgd om de vrouwelijke en mannelijke energie meer in balans te krijgen, op verschillende lagen. Tevens heeft deze reis mij zoveel helderheid gegeven en voelt het alsof de cirkel rond is en ik meer en meer in harmonie ben gekomen. Met mezelf, met anderen en het leven.

De lijn loopt overigens ook nagenoeg daar waar ik de boodschap van mijn voorouders ontving, zie mijn vorige blog. Wat denk je? Toeval of synchroniciteit?

Wat mij betreft, zonder twijfel: Synchroniciteit!  

Het NU

Het “Hier en Nu” is wat telt, en slechts één ding is zeker, dat dingen anders gebeuren dan ze gepland waren. Oh! En dit is precies wat ik ervaren heb de afgelopen periode. Leef NU! En niet pas als je denkt dat je er klaar voor bent of als… Voor je het weet is het te laat. 😉  

Wondermaand

Wil je ook meer synchroniciteit in de realiteit ervaren? Doe dan mee met de Wondermaand Najaarseditie en vaar een maand lang mee op mijn Generator energie. We starten op woensdag 1 november en je bent van harte welkom! 🤗

Veel liefs,

Siti