Blogberichten

Inspiratie en inzichten opdoen

Navigeren kun je leren.

Twee weken geleden hadden we met ons gezin een rijvaardigheidstraining in Lelystad en dat was superleuk en heel leerzaam! Omdat ik daarin een aantal metaforen zag met het leven an sich en ik denk dat het je kan helpen om makkelijker door het leven te navigeren, deel ik graag mijn grootste inzichten met je. 

Twintig jaar geleden hadden we ook al eens met het gezin een rijvaardigheidstraining gedaan, maar toen had ik net een paar jaar mijn rijbewijs en stond ik nog heel anders in het leven. Kon me er eerlijk gezegd ook nog weinig van herinneren, daarom was het fijn om nu weer een opfriscursus te doen.  

En ondanks dat ik dol ben op autorijden en me nog nooit onveilig gevoeld heb in het verkeer, had ik wel een beetje kriebels in mijn buik toen ik de auto’s over de beruchte ‘plaat’ zal gaan… Dan krijgt de auto aan de achterkant een onverwachtse slinger mee en is het de bedoeling dat je de auto weer zo snel mogelijk onder controle krijgt.   

De eerste keer dat ik hierover heen ging, stond ie per ongeluk nog op standje maximaal en tolde ik helemaal rond in mijn Upje, maar wat was het een gave ervaring! Daarna ging het steeds beter. In mijn stories op Insta @sitimuntanahditters kun je zien hoe dit ging. Dit was het allerleukste onderdeel van de training!    

Was trouwens helemaal top geregeld, heerlijke lunch, leuke instructeur, mooie baan en een afwisselend programma. Echt een aanrader en een heel leuk uitje om met je familie of vrienden te doen. 

Een van de dingen die mij het meest bijgebleven is, is hoe belangrijk het is om focus te hebben waar je naartoe wilt. Dat geldt voor alles in het leven, maar hoe vaak gaan we daar wel niet aan voorbij? We zeggen vaak het ene en doen vervolgens het andere.  

Dus weet waar je naartoe wilt en richt je aandacht daarop. Dan zul je zien dat je je doel ook sneller en makkelijker zult bereiken. Je kent vast het voorbeeld wel van de TomTom. Als je weet waar je naartoe wilt en je je eindbestemming ingeeft, dan is de kans groter dat je je bestemming bereikt, dan als je helemaal niets ingeeft… 😉  

Wat ik bijzonder vind is dat we (nog steeds) leren is dat veiligheid voorop staat. Ik heb zelf twintig jaar geleden de studie Integrale Veiligheidskunde gedaan, maar nadat ik deze afgerond had voelde het al niet echt iets voor mij. Als je altijd op safe speelt en geen risico’s durft te nemen, ga je ook niet ervaren hoe het is om het leven ten volle te ervaren. Daar zijn zowel hoogte- als dieptepunten nu eenmaal inherent aan en ja dan ga je wel eens keihard op je bek.

Geef mij dus maar liever weerbaarheid dan veiligheid. Veiligheid is voor mij net als rijden met de handrem erop. In die zin, ik begrijp wel het belang van veiligheid. Maar wat ik eigenlijk wil zeggen is dat er altijd onverwachtse omstandigheden kunnen ontstaan en door de juist vaardigheden word je weerbaarder en kun je veel meer aan.  

Vertrouwen en overgave zijn minstens zo belangrijk. Vertrouwen is een van de belangrijkste menselijke eigenschappen. Vertrouwen is krachtiger dan hopen of geloven. Je moet op jezelf (kunnen) vertrouwen. Heb je met betrekking tot een bepaalde kwestie in je leven geen vertrouwen? Vergeet het dan maar. Dan kun je er maar beter meteen mee ophouden of er niet eens aan beginnen.  

Zonder vertrouwen heeft doormodderen geen zin. Vertrouwen is de basis waarop je kunt bouwen. En zonder die basis is er geen goede ondergrond. Dat geldt in de liefde, in je werk, in vriendschappen, in samenwerkingen. In alles.  

Vertrouwen kan lastig zijn. Iedereen is in zijn of haar leven wel eens besodemieterd of we zijn een ander of onszelf niet trouw geweest. Vaak meerdere malen. Maar wanneer je niet onbevangen en onbekommerd over je levenspad wandelt, sluit je jezelf niet alleen af voor teleurstelling. Je sluit je vooral af van plezier, verbinding, intimiteit en levensgeluk. Is dat het waard? Je hebt altijd een keuze. De vraag is kies je voor liefde of voor angst? 

Anyway. Het ging vooral om bewustwording en wat een kleine aanpassing, in dit geval, in snelheid voor een grote impact kan hebben. En dat geldt natuurlijk ook weer voor het leven. De meeste mensen zijn superdruk en denderen alsmaar door. Misschien herken je dit wel. Maar wat als je nu eens vaker zou vertragen? Als je vertraagt, zie je meer en wie weet waartoe die inzichten kunnen weer kunnen leiden…  

Last but not least. Het sleutelwoord voor deze middag was FUN! Spelen. Experimenteren. Ervaren. En ondanks dat we allemaal in onze eigen auto zaten, zorgde het wel voor verbinding. 

Iedereen was enthousiast en die vreugde delen is goud waard!

Navigeren door het leven kun je leren. En ik help je daar graag bij! Hoe? Het begint volgens mij allemaal met weten wat voor een type je hebt en wat je hier komt brengen. Met alle liefde maak ik een Persoonlijk Human Design Basisboek voor je, waarin handvatten staan en een taal om je unieke eigenheid te herkennen en te omarmen. Je kunt dit boek aanvragen voor € 33.

En als je nog anderen kent voor wie dit interessant kan zijn, voel je vrij om ze uit te nodigen contact met mij op te nemen.  Ik deel mijn liefde en licht met onwijs veel plezier! 

Liefs, 

Siti